Nieuwsoverzicht

Gemeenten Rivierenland versterken samenwerking in het sociaal domein

26 september 2024
Acht gemeenten in de regio Rivierenland hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend om hun gezamenlijke inzet binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en bredere sociaal-maatschappelijke thema’s te versterken. Hiermee wordt voortgebouwd op bijna tien jaar samenwerking.

Sinds 2013 werken de gemeenten Buren, Culemborg, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal, Maasdriel en Zaltbommel samen aan Wmo- en Jeugdwet-thema’s. In 2018 werd deze samenwerking geprofessionaliseerd met een dienstverleningsovereenkomst (DVO) met Regio Rivierenland.

Een evaluatie in de afgelopen jaren leidde tot een splitsing van contractmanagement en strategisch beleid. Dat leidde in 2023 en 2024 tot een formele netwerksamenwerking voor het strategisch beleid. Het contractmanagement blijft bij Regio Rivierenland. 

De overeenkomst zorgt voor een heldere verdeling van verantwoordelijkheden en versterkt de strategische samenwerking. Voordeel daarvan is dat gemeenten de complexe maatschappelijke opgaven efficiënter en met een hogere kwaliteit kunnen aanpakken.  Daarnaast zijn de individuele gemeenten minder kwetsbaar door gezamenlijk op te treden.